U Srbiji se hrana i dalje nalazi na vrhu potrošačke korpe,a prema zvaničnim podacima ,domaćinstva na nju troše i do 48,5 odsto ukupnog mesećnog budžeta,kada je reč o minimalnoj potrošačkoj korpi.
Istraživanja pokazuju da građani sve ređe kupuju meso.U zemlji koja je vekovima gajila tradiciju,gde je nedeljni ručak bez pečenja bio gotovo nezamisliv,potrošnja mesa beleži pad.Među razlozima je i kriza u sektoru stočarstva ,naročito svimjarstva.
Prosečan građanin Srbije godišnje pojede 18 kilograma piletine,16 kilograma svinjetine i svega 4 kilograma govedine.To je ukupno 38 kilograma mesa po osobi ,što je 25 kilograma manje od proseka u Evropskoj uniji.Iako su prehrambene navike delimično promenjene ,poskupljenje mesa su jedan od ključnih faktora smanjene potrošnje.
Broj svinja u Srbiji od 2018.godine opao je za trećinu ,dok je uvoz porastao za 300 odsto!!!Uprkos pokušajima države da interveniše kroz podsticaje od 1.500 dinara po tovnoj svinji i preporučene cene od 245 dinara za kilogram,problemi se i dalje gomilaju-
Jedan od velikih problema je i netransparentnost u maloprodaji.”Kupci moraju da znaju da imaju pravo da pitaju odakle je meso,kada je zaklano i do kada je upotebljivo.To su ključne informacije,pored vizuelnog izgleda i mirisa mesa.To je ono našta mi stalno apelujemo”-istakla je Sanja Čelebićanin,predsednica Unije odgajivača svinja Srbije.



