Nemački neonacisti su zbunjeni ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini: Koga da podrže? Autokratskog vladara na čelu Rusije ili nacionalističke ekstremne desničare koji se bore na ukrajinskoj strani?

Organizacije ekstremne desnice u Nemačkoj nikako da nađu zajednički stav o ruskoj intervenciji u Ukrajini. Jedni podržavaju autoritarnog vladara na čelu Rusije i njegovo protivljenje NATO-u, drugi ne.

Nešto više od polovine nemačkih neonacista pokazuje sklonosti ka ukrajinskoj strani, kaže Niklas Poter, novinar i istraživač pri Fondaciji „Amadeu Antonio“, jednoj od vodećih nemačkih organizacija koja se bavi istraživanjem neonacizma.

Međutim, postoji bitna razlika između većine ukrajinskih boraca i desnih ekstremista, tvrdi on i dodaje: „Te partije, pojedinci, pokreti nisu uverene demokrate koje veruju u nezavisnost Ukrajine i podržavaju vladu jevrejskog predsednika Zelenskog. Bilo bi pogrešno tvrditi da se oni bore za iste ideale kao većina Ukrajinaca.“  

Johanes Kis je ekspert za desni ekstremizam na Institutu „Elze Frenkel-Brunsvik“ pri Univerzitetu Lajpcig. Kaže da nemački neonacisti podržavaju Ukrajinu prvenstveno zbog povezanosti sa tamošnjim ekstremističkim desničarskim grupama: „U borilačkim sportovima i na huliganskoj sceni, kao i u neonacističkom miljeu postoje veze širom Evrope. I u Poljskoj. To nije samo nemačko-ukrajinska stvar.“  

Izvor: DW